Toggle meny
Årskurs F-3
Årskurs 4-6
Årskurs 7-9
Gymnasiet
Hur det fungerar
Filtrera
Rensa
Stäng
Sortera efter:
Senaste
(desc)
Centralt innehåll
Mat, måltider och hälsa:
Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept.
Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet.
Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.
Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.
Hur man kan arrangera måltider och måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande.
Konsumtion och ekonomi:
Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.
Hushållets ekonomi och att beräkna kostnaden för boende, konsumtion, resor och krediter.
Konsumenters rättigheter och skyldigheter.
Reklamens och mediernas påverkan på individers och gruppers konsumtionsvanor.
Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
Jämförelser av produkter utifrån några olika aspekter, till exempel pris och kvalitet.
Miljö och livsstil:
Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.
Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.
Tvätt och rengöring samt olika rutiner och metoder för detta.
Arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv.
Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.
Olika mattraditioner, deras ursprung och betydelse.
Mat och matlagning:
Matlagning för olika behov och sammanhang.
Livsmedels egenskaper och användningsområden.
Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
Skapande av egna måltider, till exempel utifrån säsong och rester.
Instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt begrepp för matlagning.
Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
Privatekonomi och konsumtion:
Ungas privatekonomi. Konsumtion och ekonomisk planering, däribland att göra en budget.
Att handla på kredit, teckna abonnemang samt låna och spara pengar.
Skillnaden mellan saklig konsumentinformation och annan påverkan på konsumtionsval. Reklam i olika former, även dolda reklambudskap.
Konsumenters rättigheter och skyldigheter. Garanti, reklamation, ångerrätt, öppet köp och köp från privatperson samt skillnad mellan köp i butik och på internet.
Levnadsvanor:
Sammansättning av varierade och balanserade måltider och anpassning till individuella behov.
Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner.
Arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv.
Resurshushållning. Ställningstaganden vid val och användning av livsmedel och andra varor. Hur produktion, transport och återvinning av livsmedel och andra varor påverkar människors hälsa, ekonomi och miljö.
Rutiner och metoder för rengöring och tvätt.
Användningsområde
Övning
Lektionsupplägg
Fristående lektioner
Elevexempel
Prov
Muntlig övning
Muntligt prov
Powerpoint och föreläsning
Pedagogisk planering
Videoföreläsning
Inspiration
Projektarbete
Uppgift kopplad till läromedel
Övningsprov
Övningar
Förklaringar
Elevexempel
Årskurs 7-9
Hem- och konsumentkunskap
Filtrera
9 uppladdningar
Sortera efter:
Senaste
(desc)
Tabell
Lista