Toggle meny
Årskurs F-3
Årskurs 4-6
Årskurs 7-9
Gymnasiet
Hur det fungerar
Filtrera
Rensa
Stäng
Sortera efter:
Senaste
(desc)
Centralt innehåll
Mat, måltider och hälsa:
Recept och instruktioner och hur de kan läsas och följas samt vanliga ord och begrepp för bakning och matlagning.
Bakning och matlagning och olika metoder för detta.
Planering och organisering av arbetet vid tillagning av måltider och andra uppgifter i hemmet.
Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett säkert sätt.
Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
Olika verktyg som stöd för planering av varierade och balanserade måltider samt hur måltider kan fördelas över en dag.
Måltidens betydelse för gemenskap.
Konsumtion och ekonomi:
Ungas ekonomi, sparande och konsumtion.
Skillnaden mellan reklam och objektiv konsumentinformation.
Jämförelser av några vanliga varor, till exempel utifrån jämförpris.
Miljö och livsstil:
Några olika miljömärkningar av produkter och deras betydelse.
Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur de påverkar miljö och hälsa.
Återvinning i hemmet och i närområdet och hur den fungerar.
Olika mattraditioner, till exempel vid firande av högtider.
Mat och matlagning:
Matlagning för olika sammanhang.
Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning.
Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
Privatekonomi och konsumtion:
Ungas privatekonomi. Relationen mellan sparande och konsumtion. Olika sätt för att betala och spara.
Skillnaden mellan saklig konsumentinformation och annan påverkan på konsumtionsval. Reklam i olika former, även dolda reklambudskap.
Jämförelser av några vanliga varor utifrån jämförpris.
Levnadsvanor:
Vikten av att äta varierat och balanserat för att må bra. Hur måltider kan fördelas över en dag.
Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner.
Resurshushållning av livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. Återvinning i hemmet och i närområdet och hur den fungerar.
Några olika certifieringar och märkningar av livsmedel och andra varor samt deras betydelse.
Rutiner och metoder för rengöring.
Användningsområde
Övning
Lektionsupplägg
Fristående lektioner
Elevexempel
Prov
Muntlig övning
Muntligt prov
Powerpoint och föreläsning
Pedagogisk planering
Videoföreläsning
Inspiration
Projektarbete
Uppgift kopplad till läromedel
Övningsprov
Övningar
Förklaringar
Elevexempel
Årskurs 4-6
Hem- och konsumentkunskap
Filtrera
3 uppladdningar
Sortera efter:
Senaste
(desc)
Tabell
Lista